Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii !!
 

   |  PRIMA PAGINA  |Pluta Waggler, sondarea adancimii optime de pescuit
autor : Trout

Gasirea adancimii exacte, atunci cand pescuim cu o linie waggler, se realizeaza destul de usor daca folosim o metoda adecvata. Metoda pe care o folosesc eu este urmatoarea :

Practic etapele ce trebuiesc parcurse in procesul de sondare a adancimii sunt : pe fir se introduce prima data un inel de cauciuc pentru fixarea plutelor tip stick, apoi un conector pentru waggler. Tipul conectorului depinde de tipul wagglerului folosit, lestat sau nelestat. Daca folosim unul nelestat, dupa ce am bagat conectorul pe fir, se ataseaza imediat sub conector un stopper, o bobitza de plumb nr.4 de pilda. Dupa aceea, inelul de cauciuc de care am pomenit mai sus se trage usor pe corpul plutei si se coboara sub varful colorat al plutei. Se intinde perfect firul sa nu ramana bucla.

Atasam apoi forfacul cu carligul. Pe carlig se ataseaza o bila de plumb care trebuie sa depaseasca portanta plutei de exemplu un LSG sau doua dupa caz, dar poate fi folosita si o sonda facuta artizanal. Se lanseaza montajul.

Daca pluta se scufunda adancimea reglata e prea mica, daca pluta sta culcata adancimea fixata este fireste prea mare. Prin plimbarea in sus si in jos a plutei in momentul in care doar varful colorat al plutei ramane vizibil atunci inseamna ca adancimea exacta a fost in sfarsit determinata. Un amanunt extrem de important este acela ca ori de cate ori mutam pluta in incercarea de a determina adancimea stopperul care are si rolul de marker, trebuie sa fie in contact cu partea de jos a plutei, exact langa conector. Dupa ce am gasit adancimea, bilele de plumb sau sonda depinde ce am folosit, se scot de pe carlig si se trece la lestarea plutei.

Inelul de cauciuc se scoate de pe corpul plutei, se da jos de pe fir taindu-se cu un foarfece. Deoarece pe toate wagglerele de calitate este scrisa si capacitatea plutei respective, pescarul va sti cate boabe de plumb trebuiesc adaugate pentru lestare si bineinteles ce marime. Dupa adaugarea plumbilor, pluta cu plumbii se coboara cam 2 cm, sa suspedam carligul cu momeala exact deasupra fundului apei. Acestea ramanand vizibile chiar daca pe fundul apei unde pescuim se afla frunze moarte, vegetatie acvatica, asta una la mana si in al doilea rand se corecteaza eventualele erori daca din intamplarea sondarea s-a facut pe un prag.

Urmeaza adaugarea dropperelor, 3-4 boabe nr.6,8 , care asigura caderea cat mai naturala a partii terminale a monturii. De mentionat este faptul ca aceste droppere se ataseaza pe fir sub jumatatea distantei dintre pluta si carlig.

In cazul in care folosim un waggler lestat, primul pas care se face este indepartarea lestului. Se utilizeaza conectori metalici cu varnisuri descrisi intr-un articol mai vechi din site, avantajul fiind ca in acest caz nu mai este necesara folosirea boabei de plumb-stopper-marker, deoarece conectorul nu aluneca pe fir fiind bine fixat intre cele doua varnisuri. Asta este singura deosebire, in rest procesul fiind acelasi ca in cazul wagglerelor nelestate. Poate parea complicat acest proces, dar va asigur ca pe malul apei metoda poate fi deprinsa imediat.

Iata cum se procedeaza in cazul cand pescuim cu un waggler lestat. Se scoate lestul de pe pluta si se urmeaza pasii descrisi in materialul de mai sus. Dupa aflarea adancimii corecte,se scoate pluta de pe conector prin scoaterea varnishului de SUS si se reataseaza lestul pe baza wagglerului. Apoi se reataseaza pluta pe conector tot prin varnisul din partea superioara, sa pastram adancimea fixata si se impinge conectorul metalic la loc in varnis. Foarte important ! Se coboara pluta cam 2 cm, dupa care se adauga 3,4 droppere nr.8 sau 10 dupa caz.

Fir intins !


ATENTIONARE : Articolul nu reprezinta decat opinia personala a autorului si nu are pretentia ca poate lamuri in totalitate problematica expusa.

PESCUIT STATIONAR   PESCUIT LA CRAP   PESCUIT LA RAPITORI   PARTIDE DE PESCUIT   POVESTIRI PESCAR HOINAR
ATELIER PESCAR HOINARToate drepturile rezervate www.pescarhoinar.com
Termeni si Conditii