Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii !!
 

   |  PRIMA PAGINA  |   PESCUIT STATIONAR  |   PESCUIT LA RAPITORI  |   PESCUIT LA CRAP  |VARFURI DE FEEDER


Puterea varfului lansetelor feeder

Informatii oferite de : John Doe

Aparitia lansetelor pentru feeder, a determinat o mica "revolutie" in pescuitul sportiv. Constructiv orice lanseta feeder, este prevazuta cu varfuri detasabile, care se pot schimba, functie de conditiile de pescuit. Englezii denumesc varfurile de lanseta pentru feeder, quiver .

Unele lansete, au 2-3-4 sau chiar 6 varfuri in dotare. Aceste varfuri, au puteri diferite. Cand spunem "puterea" varfului, ne referim in primul rand la greutatea pe care o putem lansa, si nu trebuie sa facem confuzie cu termenul de "actiune". In practica asta se traduce astfel : avem un varf de o anumita putere, cat de greu poate fi cosuletul feeder, pe care il lansam ?

Un pic de teorie :
Puterea varfurilor feeder, este exprimata in uncii (oz). O uncie (oz) are 28,35 grame . Pentru simplificare consideram ca un oz este egal cu 30 g .Sa presupunem ca avem o lanseta feeder MH, cu puterea de 40 - 100 g. Varfurile vor avea obligatoriu, puteri cuprinse intre aceste limite. In principiu, cu varful care are puterea cea mai mica, vom putea lansa cosulete de pana in 40 g (cu tot cu nada). De obicei, se considera ca nada, reprezinta si ea, cam jumatate din greutatea nominala a cosuletului feeder.

In concluzie, cu 1,5 oz putere, lansam in conditii de siguranta, un feeder de 20-25 g. Aplicand calculul si pentru varful cu puterea cea mai mare, rezulta ca putem arunca un cosulet feeder de max. 55 g.

Sunt unele firme producatoare de lansete feeder, care inscriptioneaza pe fiecare varf, puterea nominala. Altele, nu ! Pentru a determina puterea varfurilor, recurgem la urmatorul truc. Se iau in mana varfurile (vezi poza). Cele care se curbeaza mai tare, au puterea cea mai mica, si invers. In rest este simplu, pentru ca putem aproxima, avand ca reper intervalul puterilor de pe talonul lansetei

Ca o informatie suplimentara :
Varfurile quiver tip sunt confectionate din fibra (cele care au puterea mica) , cat si din carbon (cele cu puterea mare). Cu cat puterea este mai mica, cu atat varfurile sunt mai sensibile si pescuitul este de finete mai mare.
Fir intins !

PESCUIT STATIONAR   PESCUIT LA CRAP   PESCUIT LA RAPITORI   PARTIDE DE PESCUIT   POVESTIRI PESCAR HOINAR
ATELIER PESCAR HOINAR


Toate drepturile rezervate www.pescarhoinar.com
Termeni si Conditii