Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii !!
 

   |  PRIMA PAGINA  |Sondarea adancimii apei la pescuit
autor : Gioni Teticu (Trout)

Unul dintre cei mai importanti factori in pescuit este aflarea adancimii corecte a apei. De unde stim cat este de adanca apa, daca adancimea este variabila, daca fundul apei are praguri ? Sa presupunem ca nu am mai pescuit niciodata pe lacul sau raul respectiv si dorim sa pescuim pe fundul apei , cum procedam ?

Ei bine exista o solutie si se poate pune in practica foarte simplu. Avem mai intai nevoie de o greutate facuta din metal de forma conica, care are in varf un inel metalic, ca un ochet. Greutatea se numeste in Anglia, plummet, sau mai pe romaneste sonda de adancime. Acest plumet are pe talpa, pe baza conului adica, lipita pluta. Pluta normala din care se fac dopuri.

Cum se foloseste acest plummet? Linia de pescuit care contine doar pluta atasata pe fir si carligul, fara nici o greutate de plumb montata, se ataseaza pe conectorul Stonfo de pe elasticul rubesienei. Ei si acum e acum...Carligul se trece prin inelul metalic din varful plummet-ului si se infinge usor in pluta de pe talpa acestuia.

Se aduce varga la lungime maxima si se coboara incet linia pe fundul apei. Ideal ar fi sa "sondam" mai multe locuri la stanga,la dreapta, pentru a "citi" fundul apei sa aflam daca e uniform sau are praguri. Daca pluta se scufunda, adancimea fixata de noi este prea mica. Daca pluta sta culcata pe apa, adancimea este prea mare.

Prin miscarea in sus sau in jos a plutei vom gasi adancimea optima. Cand doar varful plutei este vizibil, "antena" adica, inseamna ca am gasit adancimea exacta.In acest caz pluta se coboara 1,2 cm , nu mai mult si se ataseaza bilutele de plumb sau olivetele necesare. Pe orice pluta de marca (nu chinezarii), este scrisa greutatea pe care trebuie sa o atasam pe fir pentru a o echilibra. Dupa ce sondam fundul apei, suntem gata de pescuit...

Puteti incerca si alte metode de aflare a adancimii :

Pe carlig montati o bila de plumb , cea mai mare pe care o aveti prin trusa. Cred ca are dimensiunea unei boabe de mazare, poate mai mare. In Anglia sunt clasificate diferit - nr 4,6,8,10,BB,AAA,SSG,LSG, cu greutati intre 0,01 gr si 2 gr. Eu folosesc un LSG pe carlig in loc de plummet in caz ca agata, bila fiind mai mica si fireste sferica scapa mai usor din agatatura.

Sa stiti ca daca agata pe fund, lasati-o balta, nu va mai chinuiti sa aflati adancimea, ca trebuie sa pescuiti oricum deasupra patului de vegetatie asa ca apreciati adancimea la "ochiometru", pentru ca plumett-ul sau bila de plumb se ingroapa in buruienile de pe fundul apei si dau eroare. Am patit-o de multe ori.

O alta metoda pe care o folosesc : cu bila pe carlig, de la staga la dreapta, "plimb" linia de vreo doua ori si daca gasesc iarba, plante agatate pe carlig sau fir, este clar ca nu are rost sa mai aflu adancimea, asa ca ma bazez pe instinct.

Fir intins !


ATENTIONARE : Articolul nu reprezinta decat opinia personala a autorului si nu are pretentia de a lamuri in totalitate problematica expusa.

Asa arata o sonda de adancime....a apei in care pescuim

Modul de atasare a plummetu-lui...foarte simplu !

Si cam atat trebuie sa stea afara din apa pluta, bineanteles daca ati gasit adancimea optima...

PESCUIT STATIONAR   PESCUIT LA CRAP   PESCUIT LA RAPITORI   PARTIDE DE PESCUIT   POVESTIRI PESCAR HOINAR
ATELIER PESCAR HOINARToate drepturile rezervate www.pescarhoinar.com
Termeni si Conditii