Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii !!
 

   |  PRIMA PAGINA  |Rubesiana, linii cu feeder
autor : Gioni Teticu (Trout)

Cunoscuta ca una dintre cele mai prolifice metode de pescuit pe canale, dar si pe rauri, aceasta tehnica de pescuit pe care o voi descrie in cele ce urmeaza, a uimit toata suflarea pescarilor de rubesiana din Anglia (si nu numai), atunci cand a inceput sa fie folosita de pescarii de competitie. Toata lumea s-a intrebat cum functioneaza aceasta combinatie de stiluri diametral opuse, rubesiana si feeder-ul. Cum se face montura pentru ca acest "hibrid" sa dea rezultate ?

Montura este foarte simpla, usor de realizat. Materialele de care avem nevoie sunt: fir mono rezistent la abraziune de 3,5-4 lbs, adica 0,16 sau 0,18 , acesta reprezentand firul principal, pentru forfac fir de 2 sau 3 lbs adica 0,12 sau 0,14 , un vartej simplu fara carabina de marime medie adica 14,16 , bile de silicon sau stoppere cum le mai numim , feeder-ul si bineinteles carlige ..

Marimea feederului se alege in functie de anotimp si de locatie. Dar ca o sugestie, acestea nu trebuiesc sa fie prea mari. Cele de marime medie daca pescuim vara si cele de tip mini pe vreme rece sunt perfecte. Nu trebuie sa nadim prea mult in anotimpul rece, pentru ca pestele este letargic si nu se prea hraneste. Despre tipul de feeder e lunga discutia ! Se pot folosi cele tip cusca sau cosulet din plasa de sarma, cele de tip tub cu gauri, dar si cele pentru viermi cu capac si cu gauri. Carligele trebuiesc sa fie cu curbura rotunda, marime 14,16,18 in functie de momeala folosita si de specia vizata. Carligele de pescuit cu paleta sunt cel mai des folosite la o astfel de montura. Ca momeala putem utiliza viermi, casteri, segment rama etc.

Nada cu care se umple momitorul trebuie sa fie una activa, nada de feeder sau liquidised bread amestecata cu casteri si boabe de canepa.Dar haideti sa vedem cum executam montura.

Nimic mai simplu ! Pe firul principal se introduce feeder-ul, trecand firul prin ochetul vartejului cu care este prevazut. Apoi se trece firul prin bila de silicon, dupa care se leaga vartejul(repet simplu fara carabina) de fir. Pe celalalt capat al vartejului se monteaza forfacul cu caligul. Forfacul nu trebuie sa fie prea lung, maxim 15cm. Montura este gata...simplu ca buna ziua.

Se pune momeala preferata in carlig, se incarca momitorul cu nada si se lasa montura sa "curga" pe fundul apei. Cum se "lanseaza"montura feeder? Pe varga exact acolo unde ajunge feederul daca il tinem in mana, se ataseaza un colier din plastic care este folosit la strangerea si mentinerea in manunchi a cablurilor electrice. Coliere de acest fel, "soricei", se gasesc la magazinele cu produse electrice. Se poate folosi si un cablu subtire cu sarma pe mijloc, dar acele bratari sunt mai bune...Se strange bratara in jurul vergii, se taie capatul lasandu-se doar capatul lung de 2cm. Feederul incarcat cu nada(sandwich de nada cu boabe canepa,casteri,rame tocate etc) se resuceste usor in jurul vergii exact unde am, fixat colierul.

Mufam apoi tronson dupa tronson , pana la lungimea dorita, dupa care odata varga fixata in pozitie, se desfasoara invers sensului in care am infasurat montura mai devreme pana cand feeder-ul scapa din colierul-stopper. Asteptam cateva clipe pentru ca feederul sa se opreasca din balansul stanga, dreapta, dupa care se coboara usor feeder-ul in locul de pescuit.

Ideal ar fi sa aflam adancimea inainte sa incepem sa pescuim, dar majoritatea canalelor au fundul relativ uniform, asa ca tot ce avem de facut este sa tinem firul intins. Facem asta prin tinerea vergii la distanta corecta fata de apa. Un suport cu rola este indicat pentru a sprijini varga. Distanta de apa trebuie sa fie aceiasi daca dorim sa vedem muscaturile "la fir" sau cand conectorul cu tot cu elastic iese din varful rubesienei. Firul nu trebuie sa stea intins ca o coarda, dar nici foarte slab.

Cand pestele musca se pot intampla doua scenarii : ori se inteapa singur datorita greutatii feeder-ului, ori daca firul este intins corespunzator, elasticul cu conectorul vor iesi din varful rubesienei, semn ca pestele a inhatat momeala. Pentru ca sunt avantaje si dezavantaje la folosirea oricarei metode de pescuit, ca dezavantaj as spune ca nu se foloseste aceasta montura pe rubesiene prea lungi, iar ca avantaj as mentiona ca pescarii care folosesc aceasta metoda nu trebuie sa mai hraneasca de intretinere, asta realizandu-se prin folosirea feederului insusi.

Speciile care se pescuiesc folosind aceasta tehnica sunt carasul, babusca, rosioara, platica etc. In partea a doua a acestui articol, voi descrie un alt montaj al feederului si uilizarea unui nou procedeu de a detecta muscaturile si anume "Nisa bite indicator"(bucata de elastic pe fir).

Fir intins !


ATENTIONARE : Articolul nu reprezinta decat opinia personala a autorului si nu are pretentia ca poate lamuri in totalitate problematica expusa.

PESCUIT STATIONAR   PESCUIT LA CRAP   PESCUIT LA RAPITORI   PARTIDE DE PESCUIT   POVESTIRI PESCAR HOINAR
ATELIER PESCAR HOINARToate drepturile rezervate www.pescarhoinar.com
Termeni si Conditii