Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii !!
 

   |  PRIMA PAGINA  |PREPARAREA NADEI PENTRU PESCUIT
Pescuitul pe lac primavara

autor : Trout

Astazi am fost la pescuit pentru prima data in acest sezon. De fapt nu a fost o partida propriu zisa, ci mai degraba o partida de "incalzire" dupa aproape 7 luni de pauza , o partida de experimentare a unor lucruri noi , in vederea sezonului care pentru mine va incepe cam in doua , trei saptamani , cand temperaturile vor incepe sa urce simtitor.

Vremea nu a fost una dintre cele mai potrivite pescuitului. Soare orbitor in cursul diminetii, in aer doar 13-14 grade, vant destul de tare la inceput, dar care a slabit in intensitate spre dupa amiaza. Nu am pescuit pentru o specie anume, deoarece stiu din experienta la timpul acesta, orice muscatura poate fi considerata o adevarata victorie, un adevarat bonus pentru orice pescar. Locul de pescuit a fost ales dupa lungi deliberari, aveam nevoie de o locatie favorabila pescuitului la pluta...rubeziana, match, varga lunga etc.

Apa lacului era foarte limpede, nimic neobisnuit pana acum, dar lacul era scazut sub nivelul la care ma asteptam. Deci am conceput un plan de atac in concordanta cu conditiile oferite de mama natura... vreme insorita, apa limpede, scazuta la mal. Surpriza mare... cam la distanta de 10 - 12 m de mal inca se putea zari vag fundul apei. Peste aceasta limita, in acel loc adancimea se situeaza dupa parerea mea in jurul a 1,5 sau 1,75 m destul pentru o varga lunga care sa-ti permita pescuitul cam la 20 m de mal.

M-am apucat sa-mi pregatesc nada. Se stie ca in astfel de conditii...soare, apa limpede, nada de atac trebuie sa fie una inchisa la culoare, neagra de fapt, asta asigurand un nor de particule de hrana minuscule, apa "tulburandu-se" in momentul imprastierii norului de hrana. Planul meu a fost atipic de aceasta data, nu am mai experimentat asa ceva inainte, dar dat fiind faptul ca este inceput de sezon, mi-am permis riscul sa incerc ceva nou fara sa risc prea mult.

Deci contrar modului in care am inceput toate partidele mele...cu nadirea grea, de asta data nu am nadit la inceput ci pe parcursul partidei, la intervale regulate, lansand o bila de nada de marimea unei bile de golf la un interval de 20-30 minute. Hranirea cu bile de nada a fost dublata de hranirea de intretinere cu momeala vie la interval de 2 - 3 minute cu viermisori minusculi numiti pinkies...ii stie toata lumea sper. De ce am ales aceasta, strategie? Din experienta stiu ca in momentul cand temperaturile exterioare urca nitel ca valoare, pestii profita de aceasta ocazie si se plaseaza in straturile superioare ale apei folosind ceea ce specialistii numesc termoclima...incalzirea cu cateva grade a "paturii" de apa aflata intre suprafata apei si fundul acesteia. Practic se plaseaza undeva in mijloc, "intre ape"...asta cel putin teoretic. Deci prin planul meu am incercat sa ridic pestii de pe pozitie si mai sus, sa-i determin sa urmareasca sursa de hrana...sa-i fac mult mai activi. Pinkies sunt niste viermisori minusculi drumul lor catre fundul apei se face mult mai greu ca in cazul viermusilor obisnuiti sau a boabelor de canepa care se stie sunt mult mai grele.

Nada inchisa la culoare a fost special conceputa de producator,sa asigure o hranire...haideti sa o numim "la adapost". Pinki nu este o momeala care sa asigure hrana cu o valoare nutritiva ridicata deci urmatoarea tinta ar fi trebuit, daca planul ar fi functionat ...momeala din carligul meu. Ca momeala de carlig am folosit vierme rosu...mult mai ispititor, o "bucata" mult mai consistenta nu?. Toate acestea fiind puse la punct am inceput partida de pescuit propriu zisa. Am hranit cam 3 ore poate mai mult, fara nici un rezultat notabil. Din pacate nu am putut profita de singura muscatura pe care am avut-o. Am ratat inteparea pentru ca in acel moment mi-a sunat telefonul care m-a derutat. A fost o muscatura foarte violenta, probabil biban sau pastrav. Nu pot socoti partida aceasta un esec in ciuda lipsei capturilor. Am experimentat ceva nou, o nada noua care lucreaza perfect...am probat-o si la malul apei... se disperseaza perfect in apa. Deasemeni am probat cateva linii noi, monturi, fire etc. Am avut chiar o surpriza de proportii in momentul in care am folosit o linie noua pe care nu am utilizat-o pana acum si care s-a mentinut foarte bine in curent. Detalii despre linia respectiva cu alta ocazie...doar daca se va dovedi si prinzatoare.

Nade folosite - Marcel van der Eynde Secret, Marcel Van der Eynde Super Roach... Ca adaos in nada am introdus 200 grame de brown crumb (pesmet paine neagra cu o granulatie foarte fina).
Deoarece apa lacului era rece ca gheata am evitat folosirea canepii, boabe sau macinata, folosirea adaosurilor sau atractantilor pe baza de ulei sau care contin ulei nu este indicata in astfel de conditii. Nici atractant lichid nu folosesc deocamdata. Alegerea mea ca aditiv a fost Brasem...arma secreta a belgienilor care le-a adus o gramada de medalii in confruntarile internationale. Conceput initial pentru pescuitul la platica eu il folosesc si la celelalte specii de ciprinide si am avut rezultate bune . La fel si coriandrul sau turmericul sunt pe lista mea de prioritati. Totusi trebuie sa avem grija la dozare.
Deci, pesmetul intai, apoi nada de baza...
Am completat cu 25% Super Roach...
Si la final Brasemul...depinde de fabricant si cat este de "original" se adauga 100-150 grame la 7-8 kg de nada uscata.
Se amesteca ingredientele fara a adauga apa inca....
Apoi se adauga apa gradual in mijlocul vasului de nada, amestecand continuu, folosindu-ne degetele pe post de "mixer".
Se executa amestecul final...o ulterioara umidificare daca este necesara se executa cu ajutorul unui vaporizator pentru o distributie uniforma a apei in mix. Scuze ca nu prezint si poze cu operatiunea se "sitare", foarte importanta pentru "aerarea" mixului si indepartarea cocoloaselor. Astfel dispersia particulelor din nada se face mult mai bine. Am uitat sa fac poze cu aceasta operatiune dar am explicat cum se face.
Am lasat nada 20 de minute sa se "odihneasca" si mi-am instalat echipamentul...
Hranirea de intretinere se face la intervale regulate...o catapulta de calitate "depune" , viermii catapultati pe o suprafata cat mai restransa. Am catapultat cam 10-12 pinkies la 2,3 minute...
Ca momeala de carlig am alternat intre doi viermi rosii, sau unul rosu, unul alb sau segment rama...ocazie cu care am schimbat si liniile.
Aici cred ca am ratat muscatura aceea...singura de fapt. Am "depus" imediat momeala in aceiasi zona dar...
Cam asta a fost...nu am avut capturi, dar a fost o iesire benefica zic eu si sper in partidele urmatoare sa gasesc raspunsul la intrebarea "unde am gresit?". Am insa convingerea ca daca as fi urmat acelasi plan intr-o zi calduroasa de vara rezultatele ar fi fost altele si asta voi incerca sa demonstreaz in partidele ce vor urma.


Fir intins !


ATENTIONARE : Articolul nu reprezinta decat opinia personala a autorului si nu are pretentia ca poate lamuri in totalitate problematica expusa.

PESCUIT STATIONAR   PESCUIT LA CRAP   PESCUIT LA RAPITORI   PARTIDE DE PESCUIT   POVESTIRI PESCAR HOINAR
ATELIER PESCAR HOINARToate drepturile rezervate www.pescarhoinar.com
Termeni si Conditii