Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii !!
 

   |  PRIMA PAGINA  |Pescuitul salaului la twister & jig
autor : Mircea

Pescuitul la salau este destul de dificil , mai ales cand se face de pe mal . De aceea pescarul care pleaca in cautarea acestui peste trebuie sa aiba informatii corecte si un echipament adecvat .

Cand pescuim ? Lunile mai , iunie si octombrie sunt favorabile pescuitului la salau , acesta putand fi gasit in aproprierea malurilor , cu ape mai mici . In restul anului este bine sa cautam salaul in ape mai adanci .

La pescuitul din barca se poate folosi toata gama de artificiale pentru ca scade riscul de a le pierde prin agataturi . Putem folosi si voblere mai scumpe , daca apa este mai adanca , sau lingurite rotative daca apa este mai putin adanca (2m) .

La pescuitul de pe mal , totul se complica . Riscul agataturilor creste si trebuie gasita o modalitate de a elimina pierderile banesti , stiind faptul ca un vobler performant este destul de scump . Solutia poate fi folosirea unui ansamblu jig & twister , foarte eficient la salau .

Jigul , peste care se trage un twister de silicon este o solutie mult mai putin costisitoare . Twisterele prinzatoare la salau se gasesc intr-o gama mare de dimensiuni si culori , si nu voi insista asupra lor .

Jigurile , pot fi si ele de diferite greutati , cu capul de plumb colorat sau nu , cu acul mai mare sau mai mic . Daca dorim sa avem lanseuri mai lungi , vom alege un jig mai greu . Bila de plumb poate fi sferica , semisferica sau cu forme speciale . Mai uzuale sunt cele cu plumbul sferic .

Ce se intampla cand un jig cu capul sferic cade pe fund ? Practic acesta se aseaza pe o parte si carligul cu twisterul ating fundul . Prezentarea artificialei pentru salau nu este atractiva . Plus de asta riscul de agatatura creste si in acest caz .

Pentru a elimina si aceste imperfectiuni , vom folosi asa numitul jig stand-up . Este vorba de un jig care are capul de plumb , cu o parte plata ( vezi poza ) .

Cand jigul stand-up , atinge fundul , lasa carligul si implicit twisterul indreptat in sus . Pe langa faptul ca riscul de agatatura scade , in momentul cand salaul ataca , este deja ca si intepat .

Cum lansam si recuperam ? Dupa lanseu , in momentul cand jigul & twisterul ating apa nu inchidem pick-up-ul mulinetei imediat , pentru ca ansamblul sa poata cobora la verticala . Totodata varga se tine cu varful in jos . Scufundarea artificialei se controleaza tinand un deget pe fir .

Recuperarea in ape adanci se face lent . Din cand in cand facem o pauza in recuperare , dand ragaz salaului sa muste , chiar daca naluca ajunge pe fund . In apele mai putin adanci se poate folosi un ansamblu jig & twister mai usor , jucand cu mici salturi deasupra fundului .

Observatii : La acest mod de a pescui , utilizarea unei vergi mai lungi (2,5 - 3 m) este recomandata .

Fir intins !ATENTIONARE : Articolul nu reprezinta decat opinia personala a autorului si nu are pretentia de a lamuri in totalitate problematica expusa.

PESCUIT STATIONAR   PESCUIT LA CRAP   PESCUIT LA RAPITORI   PARTIDE DE PESCUIT   POVESTIRI PESCAR HOINAR
ATELIER PESCAR HOINARToate drepturile rezervate www.pescarhoinar.com
Termeni si Conditii