Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii !!
 

   |  PRIMA PAGINA  |Cum am descoperit pescuitul pe Jiu, la Craiova
autor : Misgurnus

In toamna lui '98 am descoperit pescuitul pe Jiu. Era diferit de tot ce practicasem pana atunci, in special pe ape statatoare. Majoritatea pescarilor craioveni pescuiesc pe Jiu, pe o zona destul de intinsa, care tine de la lacul de acumulare Isalnita, pana mai jos de podul de la Podari.

Specii existente : mreana, clean, scobar, porcusor, oblete, crap, caras, cteno - mai recent (exemplare mari) - avat, somn, mai rar stiuca si foarte rar : salau, pietrar, babusca si rosioara. Dintre pestii pasnici, cred ca cel mai bine este reprezentata mreana, iar dintre rapitori, avatul si cleanul , chiar daca pe acesta din urma nu prea stiu la ce categorie sa-l trec .

Mreana ajunge la dimensiuni considerabile (s-au prins si exemplare de 5 kg), dar majoritatea mrenelor mari nu depasesc de regula 2 kg. Momeala de baza pentru mreana este coropisnita, dar se prinde si la mamaliga, buchet de rame, cascaval, greiere sau duda. Depinde de sezon si de posibilitati.

Alte momeli pe care le consider bune in aceasta zona : pentru crap - mamaliga, pentru caras - mamaliga, pentru somn - coropisnita (iar la artificiale s-au dovedit bune voblerele rattling de adancime), pentru scobar - buchetul de viermusi, pentru clean - rotativele nr. 00-1 si voblerele, cu o nota de 10 pentru Salmo Hornet, pentru avat oscilante suple, rotative cu paleta "frunza de salcie", shaduri, voblere minnow in general de suprafata.

Locurile se caracterizeaza in general prin adancimi mici sau medii, curent puternic, albie pietroasa sau nisipoasa. Locurile cu adancimi mari si cu fund malos sunt putine si cautate .

O particularitate a zonei o reprezinta conditiile de pescuit iarna, datorita Termocentralei Isalnita. Pescuitul la "canalul de apa calda" sau aval de acesta, poate insemna uneori o experienta de neuitat, prin activitatea pestelui in miezul iernii, chiar daca in ultimul timp numarul de pescari a crescut de cateva ori. Nu sunt convins ca interventia omului la un asemenea nivel este benefica ecosistemului, dar cat va exista termocentrala, aici se va prinde iarna...ca vara .

Aici am vazut la prima mea iesire pescuitul static cu pluta "la varf", deci cu pluta deasupra apei . Curentul puternic necesita de multe ori aplicarea acestui stil simplu si eficient. Un alt lucru observat: drill-ul este inegalabil, poate tot din pricina curentului. Problema cea mai mare in aceste zone o reprezinta pentru mine pescuitul la japca(se pare ca a devenit o moda) si poluarea constanta produsa de Termocentrala si Combinatul Chimic Isalnita. De doua ori de cand pescuiesc pe aici s-au produs dezastre, dar...la fel ca peste tot. Sper sa ramana o amintire aceste "accidente".

Oricum, trecand peste asta, Jiul mi-a oferit partide de neuitat !

Fir intins !

PESCUIT STATIONAR   PESCUIT LA CRAP   PESCUIT LA RAPITORI   PARTIDE DE PESCUIT   POVESTIRI PESCAR HOINAR
ATELIER PESCAR HOINARToate drepturile rezervate www.pescarhoinar.com
Termeni si Conditii