Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii !!
 

   |  PRIMA PAGINA  |PESCUITUL OBLETILOR
autor : DadyLures

Ce se poate spune despre pescuitul obletelui ? O sa caut sa fiu cat mai succint, cat si pe intelesul tuturor. Unde nu reusesc, ma puteti trage de maneca, pe forum . Nu ma supar ! Sa incepem cu ...inceputul...

VARGA : Pentru inceput avem nevoie de o varga de 3 m, rigida, usoara, cu actiune de varf. Recomand ca varful sa fie blector. Este recomandat ca pentru pescuitul de agrement sa fim dotati cu un set de asemenea vergi. As incepe cu lungimea de 2,5 m, apoi 3,0 m, 3,5 m, 4,0 m, 4,5 m, si se poate trece chiar si la ceva mai lung decat atat. Sa ne repliem totusi la lungimea de 3,0 m. De ce ? Pentru ca obletele nu este dispus sa se apropie mai mult de mal.

Abia dupa ce l-am ,, cantonat" la distanta de 3,0 - 3,5 m putem incerca sa ademenim pestele la o distanta mai mica si sa crestem ritmul capturarii, automat productivitatea partidei de pescuit. Se va observa usor ca odata scazuta distanta bancului fata de mal scade latia pestelui, nu mai ,, intra" babustile si carasii. In aceasta situatie avem o problema. Pentru a o evita recurgem la sondarea adancimii apei.

Sondarea ! Ce este sondarea? Sondarea este o operatiune pe cat de simpla, pe atat de utila, si se practica in toate stilurile, incepand de la vergi scurte ajungand pana la rube. Pentru operatiunea de sondare se va utiliza o bucata de plumb ce va cantari intre 4 si 7-8 g. Cam aceasta este marja de greutate cea mai utilizata. Se ataseaza carligului si se lasa sa atinga fundul apei pe o linie cat mai verticala posibil.

Astfel daca pluta nu se mai vede, ridicam pluta pana cand aceasta ne va indica pozitia ei ca fiind limita adancimii apei. Din acest moment stim sigur cat este apa la, sa zicem 3,5 m. Vom sonda cu varga de 3,0 m si vom stabili adancimea la aceasta distanta de mal, apoi cu 2,5m etc. Daca observam ca apa e uniforma la adancime in aceasta marja pe care o vom aborda, vom aduce pestele pe 3,5 m, apoi il mutam prin nadire pe 3,0 m, apoi mai aproape.

In cazul in care exista praguri, adica la varga de 3,5m avem adancime 2m, iar la varga de 2,5m, avem 0,7m... este o problema, este o scadere brusca sau poate avem un prag in fata. Pestele nu se va simti foarte in siguranta la o astfel de adancime mai mica si va alege zona de dincolo de prag, pragul pentru el fiind un pericol. Atunci vom alege locul unde vom nadi sa fie la o adancime sa zicem cca 1,5m, constanta. Aceasta decizie o putem lua dupa ce am sondat apa si cunoastem evolutia formei fundului.

LINIA : Linia trebuie sa fie aleasa ca grosime si greutate a plutei, functie de distanta la care abordam pescuitul, functie de adancimea la care ne adresam. Astfel pentru pescuitul de suprafata, putem folosi o pluta de 0,2-0,5 gr, montata pe un fir mama de 0,08mm. In caz ca abordam un pescuit intre ape, putem folosi tot o linie de 0,08mm, dar cu un gramaj ceva mai ridicat, pana la cca 07-0,8gr. Daca vrem sa mergem repede cu momeala pe fund, mergem tot pe o linie de 0,08mm , dar cu un gramaj in jur de 1-1,2gr. In caz ca pe fund intra si pesti mai mari, avem rupturi, putem sa mergem cu linii de 0,09 sau chiar 0,10. Acum pentru pescarii incepatori, este bine sa foloseasca de la inceput fire ceva mai plinute, sa zicem 0,10 chiar si 0,12mm. Ma refer la grosimi reale. Cu timpul, dupa capatarea experientei se poate trece si la firele de 0,08mm, dar in nici un caz sub aceasta grosime. Lungimea liniei trebuie foarte bine apreciata de catre pescar. O linie mai lunga face greoaie interceptia pestelui, o linie mai scurta va solicita mai mult blectorul si va smulge carligul prematur din gura pestelui.

CARLIGUL : Eu sfatuiesc sa folositi carlige forma cristal, carlige albe si mai inchise la culoare, cele rosii sunt de fite. Sa aiba tija medie lunga pentru pescuitul cu vierme agatat sau tija lunga pentru vierme tras sau crosetat. Sa aiba virful rezistent, microspin, sa aiba paleta rezistenta.

MOMEALA : Momeala cea mai utilizata, este viermele. Rar se foloseste biluta de paine sau pe frig iarna larve. Viermele trebuie ales ca marime adecvata carligului cu care pescuim. Un vierme mai mare duce la rateuri, fie ca atunci cand e agatat pestele nu ajunge la carlig, fie cand e tras sau crosetat, viermele sa faca dop si varful carligului sa nu ajunga in gura pestelui. Nu folositi doi sau mai multi viermi pe carlig, este cel mai pagubos pescuit si veti da rateuri la infinit. Deci vierme mic si nu foarte proaspat, sa fie mai rezistent. Culoarea viermelui este o chestie care tine mai mult de gustul pescarului. Cand se foloseste carcalete, e bine ca baza sa fie facuta din vierme mic alb, apoi, peste vierme, larva. Astfel larva va fi pusa in evidenta mai repede. Eu folosesc, cu succes, vierme alb, rar alte culori.

NADA : Aici e aici. Trebuie gandit in principiu.... In primul rand sa stim cate ceva despre adversar. Este ciprinid, este dotat cu un aparat bucal foarte delicat, se hraneste ca si fitofagul prin absortie si filtrare. Mai are un sistem digestiv simplu, foarte sensibil. Are o capacitate digestiva greoaie, un intestin subtire si lung, o perioada lunga de evacuare a alimentelor. Are un sistem nervos bine dezvoltat, simtul olfactiv deosebit de receptiv, are un vaz foarte bun......etc. Deocamdata sa analizam numai astea si sa vedem ce inseamna aceste informatii puse cap la cap.

Asta s-ar traduce ca pestele vrea sa aiba o masa de hrana foarte fina, raspandita in masa suspensiei din apa, astfel de masa poate fi absorbita si filtrata, iar pestele va avea obiectul de activitate si va sta pe nada mai mult timp. Asta spune ca nada trebuie sa fie fina, foarte fina. Apoi nada trebuie sa fie compusa din elemente care sa-i ofere posibilitatea sa se deschida la adancimea dorita, (mecanica nadei) la suprafata, intre ape sau pe fund. In aceste situatii ingredientele trebuie alese si dozate pe acest principiu.

A se evita saturatia rapida a pestelui.... aici e aici... ce face un peste satul? Pai face ce face si lupul satul, are instincte, adica instinctul de conservare si va dori sa apere locul si sa goneasca pestii concurenti la hrana. Cand apare acest fenomen? Apare cand pestii devin satui si incep sa observe pe ceilalti pesti care vin pe nada si reflexul este de ai goni. Deci acei pesti satui stationati pe nada fac rau pescuitului. Ce trebuie facut? Ar trebui sa tinem cont ca nada sa nu fie foarte satioasa, sa contina putine elemente proteice sau aminoacizi, sa fie saraca, dar foarte atractiva, sa fie foarte fina, sa-i scape din lamele filtrante, sa nu poata inghiti de cat foarte putin. Apoi sa-i golim stomacul si traiectul digestiv... cum... ei bine aici sunt procedee deja profesioniste si nu e cazul sa aprofundam.

Atunci sa vedem cum il putem face mai atras de nada. Trebuie sa avem o culoare care sa nu faca nota discordanta cu mediul. Culoare buna este o culoare de nuca sau mai inchisa chiar. Aici este bine sa se foloseasca tracix, un produs care coloreaza nada, unul sa zicem negru. Se poate folosi srot fin macinat. Adaugat in anume cantitati face nor, ceea ce e foarte bine, norul stand in suspensie. De ce este bine sa facem nor? Pai, asa cum am vazut, obletele vede foarte bine. O data se vede ca "pretenul" de langa el a disparut, atunci incep banuielile... pestele va manca cu frica. Norul ii va da curaj si astfel va veni si va sta pe nada. Totodata nada nor, va da posibilitatea saturatiei tardive a pestelui. Nu e obligatoriu sa folositi tracix, ci si alte elemente care produc nor.

Unii folosesc lapte praf. Laptele praf merge dat in nadele de frig, cand este cald se altereaza usor si poate strica toata nada. Se foloseste si faina de grau, pamant fin de pe fundul apei, alea ce se scortureaza dupa ce scad garlele. Se aduna si se trece prin ciur fin de tot si se adauga in nada. Acest peste are senzori deosebiti, dar mai puternici de gust. Din acest motiv nada trebuie sa fie dulceaga, pestele iubeste aceasta aroma. La miros, este bun orice aditiv fie lichid fie praf, adaugat in nada. Eu as acorda mai multa atentie si pestilor care se pot gasi in cardul de oblete. Astfel un caramel ar aduce babusca si carasul, o vanilie aduce platica, carasul si babusca, dar place si la ciortan, arome de fructe etc...

Sa recapitulam. Ce este nada ? O masa de cca 70%, masa purtatoare, aici e buna tarata de grau foarte marunt macinata si sitata, o slaba proteina vegetala, aici se poate veni cu o macinatura fina de canepa cu malai, tot asa macinat foarte fin, poate un max 5% biscuit plasmon, apoi cca. 15 % in volume pesmet, cca 7-10 % indulcitor, miere sau melasa diluate in apa de umectare, aditivul, si acel facator de nor pe care il vreti.

Prepararea nadei. Atunci cand o folositi de fund, nu-i dati multa apa. Se umecteaza in 2-3 reprize, ultima se face cu atomizorul si atentie mare sa nu pierdem mecanica nadei. Cand se face nada de sus, pe suprafata, se foloseste o nada foarte uda care sa se sparga in contact cu apa si sa ramana in suspensie cat mai sus. Intre ele, se poate obtine cea de intre ape.

Fir intins !


ATENTIONARE : Articolul nu reprezinta decat opinia personala a autorului si nu are pretentia ca poate lamuri in totalitate problematica expusa.

PESCUIT STATIONAR   PESCUIT LA CRAP   PESCUIT LA RAPITORI   PARTIDE DE PESCUIT   POVESTIRI PESCAR HOINAR
ATELIER PESCAR HOINARToate drepturile rezervate www.pescarhoinar.com
Termeni si Conditii