Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii !!
 

   |  PRIMA PAGINA  |PESCUIT LA PASTRAV
autor : TenchAcest articol se vrea a fi doar o prezentare succinta a pescuitului la pastrav, vazuta prin prisma unui pescar de fly-fishing.

Pastravul, acest minunat salmonid este reprezentat la noi in tare de :
-pastravul indigen (Salmo Trutta Fario)
-pastravul fantanel (Salvelinus Fontinalis)
-pastravul curcubeu (Salmo irideus)
-pastravul de lac (Salmo Trutta Lacustris)


Pescuitul sportiv la pastrav se face exclusiv cu momeli artificiale. Aceasta masura este luata pentru protectia speciei, deoarece la momeli naturale este mai mult usor de prins, lucru care ar duce la decimarea speciei. Pescuitul la pastrav se face cu muste artificiale, rotative, voblere, twistere, streamere.

Exista doua posibilitati mai cunoscute de abordare a pastravului cu musca artificiala. Primul este cel denumit fly-fishing, iar cel de-al doilea este pescuitul cu buldo, denumire care vine de la un anumit accesoriu, care se pune pe linia de pescuit. La fly-fishing echipamentul necesita folosirea betelor si snururilor speciale.

La stilul " cu buldo" se poate pescui cu echipament normal de spinning. La capatul firului se pune un dispozitiv flotant care sa asigure o anumita greutate, necesara pentru aruncarea mustelor. Acest flotant poate sa fie un dop de sampanie, adaptat cu un dop de pluta in interior sau orice alt flotor capabil sa asigure o mica greutate. Referitor la flotor, trebuie sa mai tinem cont si de faptul ca lovirea apei(dupa lansare), sa fie cat mai putin zgomotosa.

Pastravul in general mananca de dimineata pana seara, putand fi intalnite si perioade cu activitate mai intensa si unele cu activitate mai slaba. In prezent pescuiesc cu echipament de fly, dar am pescuit si in stilul anterior prezentat, cu flotant.

Cand mergem la pescuit de pastrav, vom pescui in acele locuri, in care lansarea mustelor se poate face in siguranta. Locurile unde gasim pastravi si avem bune sanse de pescuit, sunt marginile repezisurilor si valtorilor repezi, cozile suvoaielor, etc. Pastravul este un peste cu multe "hachite" . Zilele bune pentru pescuit pot alterna cu perioade in care acesta nu se hraneste deloc. Perioada propice pescuitului incepe in luna mai, continua in iunie si se termina la sfarsitul lui iulie.

Zilele in care cerul este usor innorat, dupa ploile trecatoare, cand urmeaza inseninari partiale, sunt zile favorabile pescuitului la pastrav. Totusi si in aceste conditii favorabile, o partida de pescuit la pastrav poate debuta cu un insucces. Acest lucru nu trebuie sa ne descurajeze . Putem bate apa in sus si in jos, cautand locurile cele mai favorabile, schimbam mustele, etc. In general, aproape toate mustele artificiale sunt facute pentru pastrav. Alegerea lor depinde numai de inspiratia si experienta pescarului.Fir intins !


ATENTIONARE : Articolul nu reprezinta decat opinia personala a autorului si nu are pretentia ca poate lamuri in totalitate problematica expusa.

PESCUIT STATIONAR   PESCUIT LA CRAP   PESCUIT LA RAPITORI   PARTIDE DE PESCUIT   POVESTIRI PESCAR HOINAR
ATELIER PESCAR HOINARToate drepturile rezervate www.pescarhoinar.com
Termeni si Conditii