Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii !!
 

   |  PRIMA PAGINA  |PESCUITUL LA COPCA
autor : Pictoru`Este iarna si ne este dor de un pescuit. Hmm! Destul de dificil! Nu mai mergem la peste in tricouri, nu mai mergem in slapi, nu mai luam cu noi intreg,, arsenalul " de scule si accesorii, nu mai luam o bere rece, ci un ceai fierbinte sau cafea in termos, o tuica fiarta sau un vin, haine groase, ..... exact , ..... mergem la copca !

Pescuitul la copca presupune in primul rand abnegatia pescarului. Vesnica sa neliniste si perpetua sa provocare de a se intalni cu ,, prietenii" sai argintii din lumea apelor. Lumea Apelor spuneam , .... doar ca ceasta lume minunta este invelita si ,, protejata" de un strat serios de gheata, gheata pe care trebuie s-o calcam, sa ne sustina, si s-o gaurim in locul in care decidem sa pescuim.

Principala grija a pescarului la copca trebuie sa fie grosimea si automat rezistenta ghetii. Cunoscatorii stiu ca nu ajunge ca gheata sa fie groasa, ci conteaza extraordinar de mult in ce conditii a inghetat. Nu ajung gradele Celsius coborate sub indicatorul de ,, Zero ", ci este nevoie si de lipsa vantului in momentul inghetarii, a curentilor din apa, si a vegetatiei subacvatice ce poate fii prinsa in inclestarea ghetii dandu-i acesteia un anume grad de instabilitate.

Pescuitul la copca difera de pescuitul din sezoanele calde. Diferenta se regaseste in sculele pe care le folosim, in accesorii, echipament si momeli.

- scule : se vor folosi scule scurte, de 1,5 - 1,8 m, usoare, din trestie, bambus, fibra de sticla sau materiale compozite.

- accesorii : de preferat fire subtiri incepand de la 0,10 pana la 0,20 mm, plumbi mici in forma de alica sau lacrima, plute mici si de preferat cu tija scurta sau lipsa si carlige mici si cu diametrul tijei mai mic. La capitolul carlige mai trebuiesc mentionate clasa de carlige-naluca. Dandinetele, marmastele( care au forma de alica sau lacrima) si linguritele. Acestea vor ridica eficienta partidei prin faptul ca sunt usor de detectat in apa de catre pesti in cautarea lor perpetua de hrana.

- echipament : incepem cu unealta cu care spargem gheata. Poate fii o toporisca, un levier( ranga), o dalta mai mare careia i se atasaza o coada de unealta agricola, sau in cel mai bun caz o freza de gheata special conceputa pentru asa ceva. Pescarul trebuie sa mai aiba asupra lui o spumiera de bucatarie cu ajutorul careia va indeparta micile sloiuri de gheata de la suprafata apei in asa fel incat acestea sa nu impiedice evolutia fireasca plutei. Se recomanda un scaunel textil, un suport izolator pentru talpi, iar aici mentionez si recomand o bucata de polistiren expandat sau extrudat. Contactul talpilor in permanenta cu suprafata ghetii poate scurta sensibil durata partidei de pescuit.

- momelile folosite sunt variate insa difera de ceea ce folosim pe timpul sezonului cald. Principala atractie a pestilor in sezonul rece este larva de libelula. Fiind extrem de fragila si sensibila la temperaturi scazute va fii pentru pescar o grija in plus. Se pastreaza intr-o carpa umeda pe care o punem intr-o cutie metalica sau de plastic, iar aceasta o vom pastra de preferat intr-un buzunar interior unde se face simtita temperatura corpului. La fel, fiind foarte fragila sunt recomandate carligele foarte subtiri in diametrul tijei.

Se mai folosesc rame, care iar necesita o atentie deosebita pentru a nu ingheta, bucatele de carne si globi oculari ai altor pesti ( pentru pescuitul bibanului si salaului ), viermusii, uneori patratele de mamaliga sau micute cocoloase de paine in locurile in care sunt prezenti crapii si carasii. Bineanteles, ca oricand in pescuit, acest capitol este o vesnica provocare a pescarului solicitandu-i acestuia atat imaginatia cat si experienta. Surprize se pot ivi oricand.

Foarte rar iarna pestele se afla intre ape sau imediat sub suprafata ghetii. Si cand se intampla asta sunt cazuri absolut accidentale, si se intalnesc predilect la speciile de rapitori. In rest, in 99 % din cazuri, pestii se afla in imediata apropiere a substratului unde apa are temperatura cea mai ridicata, respectiv 4 grade Celsius, si unde-si cauta hrana. In acest caz se sondeaza adancimea apei si se regleaza cu ajutorul plutei in asa fel incat plumbul sa se afle exact pe substrat.

Prezenti la carligele noastre vor fi in aceasta situatie rosioara, obletele, balosul etc. Revenind la rezistenta ghetii in locul in care decidem sa pescuim, este bine sa nu-i alteram rezistenta mai mult decat este cazul prin a exagera cu copcile. Va recomand ca intre acestea sa nu fie mai putin de 70 - 80 cm, si sa fie dispuse pe un arc de cerc al carui centru sa fie reprezentat de scaunul pescarului si a carui raza se fie egala cu lungimea sculelor + 400 - 500 cm, si sa nu ne pozitionam in grupuri compacte de pescari. Distanta crescuta dintre acestia va face ca efortul asupra ghetii sa se distribuie in mod uniform. Este bine ca intre pescari sa fie, in functie de grosimea ghetii, intre 4 si 6-7 m distanta.

Fir ... de 0,12 ... intins !


ATENTIONARE : Articolul nu reprezinta decat opinia personala a autorului si nu are pretentia ca poate lamuri in totalitate problematica expusa.

PESCUIT STATIONAR   PESCUIT LA CRAP   PESCUIT LA RAPITORI   PARTIDE DE PESCUIT   POVESTIRI PESCAR HOINAR
ATELIER PESCAR HOINARToate drepturile rezervate www.pescarhoinar.com
Termeni si Conditii