Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii !!
 

   |  PRIMA PAGINA  |Momeli artificiale folosite in pescuitul stationar
autor : Gioni Teticu (Trout)

Nu, nu este o gluma ! Nici utopie ! Exista imitatii ale unor momeli folosite in pescuitul stationar, dar si in pescuitul crapului.De pilda firma Enterprise Tackle fabrica asemenea momeli care arata ca cele naturale, cu deosebirea ca acestea sunt fabricate din plastic sau silicon. In rest nici o deosebire ! Culoarea, dimensiunea, pana si aroma raspandita de unele dintre ele (pelete), sunt absolut identice.

De ce sunt folosite astfel de momeli? Pai, in primul rand pescarul nu mai este nevoit sa inlocuiasca tot timpul momeala de carlig pentru simplul motiv ca aceste momeli nu se deteriorizeaza. Rezulta deci timp castigat, ceea ce in unele imprejurari este foarte important. In concursurile de pescuit, spre exemplu, singura preocupare a pescarului care foloseste asfel de momeli, este hranirea de intretinere. Se mentin bine in carlig, rareori cad daca sunt bine intepate, iar carligul este unul corespunzator momelii folosite.

La inceput multi au fost sceptici, dar pana la urma au inceput sa fie folosite de foarte multi pescari. Sunt absolut convins ca odata ce vor ajunge si pe piata romaneasca (unele au ajuns), vor fi folosite cu succes in primul rand in pescuitul stationar. Iata mai jos cateva exemple cu pozele de rigoare :

      

Canepa artificiala : boabele arata ca cele naturale. Se inteapa in partea alba, care are o "aripioara" in care se infinge carligul. Acesta este de preferat a fi cu curbura tip Chrystal, nr 16 sau 18. Se pot monta si pe fir de par. Datorita materialului din care sunt facute aceste boabe de canepa, contrabalanseaza greutatea carligului, asta facandu-le si mai atractive .

Larve de libelula (bloodworm) : ca si semintele de canepa, aceste firisoare din silicon,arata ca niste larve de libelula si pot face selectia intre pesti mici si specimenele mai "rasarite". Se mentin bine pe carlig si deasemeni contrabalanseaza greutatea carligului. Carligul trebuie sa fie cu curbura de tip Chrystal, dar cu tija lunga , de marimi nr . 18, 22, 24. Se pot monta direct pe carlig sau in montura fir de par.

Pellete pop-up squid-octopus, pentru pescuitul crapului : testate de Frank Warwick, aceste pelete de 6mm emana aroma de squid-octopus. Sunt foarte bine impregnate, deci se pot refolosi. Sunt destul de moi, asa ca pot fi puse pe carlig sau montate pe fir de par. Daca le montam pe fir de par, acestea se ridica de pe fundul apei si distanta de la pelete la carlig, se regleaza in functie de cate pelete folositi. Frank sugereaza folosirea asortata a acestor pelete, adica 2 artificiale si una reala, plasata in mijloc, intre ele. Daca le montam direct pe carlig, se pun doar doua, iar varful carligului se lasa expus. La pescuit se folosesc carlige solide, forjate, cu o curbura rotunda, marime nr. 10,12 . Ca o informatie suplimentara, Frank ne sugereaza inteparea peletelor cu ceva ascutit inainte de lansare, aroma respectiva raspandindu-se in apa mult mai repede.

Fir intins !


ATENTIONARE : Articolul nu reprezinta decat opinia personala a autorului si nu are pretentia ca poate lamuri in totalitate problematica expusa.

PESCUIT STATIONAR   PESCUIT LA CRAP   PESCUIT LA RAPITORI   PARTIDE DE PESCUIT   POVESTIRI PESCAR HOINAR
ATELIER PESCAR HOINARToate drepturile rezervate www.pescarhoinar.com
Termeni si Conditii