Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii !!
 

   |  PRIMA PAGINA  |Cum se face un ministrung pentru lemn
autor : Pictoru`

Pentru pescarii amatori de bricolaj , de productia artizanala a plutelor cat si a diverselor accesorii strunjite utile in pescuit , si nu numai , va prezentam o modalitate extrem de usoara de confectionare a unui ministrung pentru lemn si esente lemnoase destinate confectionarii plutelor pentru pescuit.

Confectionarea acestuia presupune : un motor electric cu turatie intre 1500 - 3500 rotatii / min , mandrina unei masini de gaurit defecte , cateva resturi de PAL , un comutator electric , cateva elemente de asamblare ( suruburi , holzsuruburi , cleme metalice , etc ), imaginatie si indemanare ! Iata schita...
Se fixeaza motorul electric de un sasiu confectionat dintr-o placa de PAL , iar odata cu acesta , tot din PAL , improvizam o ,, glisiera" pe care se afla fixata mandrina recuperata . Cele doua , axul motorului , si axul mandrinei trebuiesc perfect aliniate pe toate cele trei axe geometrice . "Caruselului" purtator al mandrinei i se ataseaza o tija filetata de 8 - 10 mm diametru , tija care trebuie sa fie fixa fata de sasiu dar mobila fata de carusel . Cu ajutorul acesteia caruselul este impins sau retras fata de axul motorului , in functie de lungimea piesei de lemn ce urmeaza a fi prelucrata si ajuta la fixarea acesteia intre cele doua axe .
Pentru simplitatea executarii acestui strungulet s-a optat pentru folosire la prinderea componentelor intre ele la elemente metalice detasabile si a holzsuruburilor . S-au evitat fixarile cu ajutorul sudurii sau a variantelor ce nu permit desfacerea rapida si imbunatatirea acestuia , in functie de necesitatile momentului .
Motorului electric , care in cazul de fata permite rotatie stanga-dreapta i s-a atasat un comutator ce permite acest lucru , iar intreg ansamblului electric i s-a confectionat o caseta de protectie in imediata apropiere a motorului , dar care sa si permita facil actionarea de catre utilizator .
Dupa o prima etapa de lucru , etapa in care utilizatorul se familiarizeaza cu utilizarea optima a strungului , se pot trage concluzii asupra bunei functionari a acestuia , asupra realizarii rapide cat si asupra lipsurilor necalculate in faza de ,, proiect" , se stabilesc pasii urmatori ce duc spre o mai buna functionalitate a acestuia . Odata cu acest ,, experiment" se deduce de catre utilizator modelul de unelte si cutite necesare prelucrarii .
Dupa cateva exercitii de familiarizare si imbunatatire a strungului , acestuia i s-au atasat o piesa necesara sprijinirii cutitelor de prelucrare , s-au centrat diverse piese ce nu corespundeau conceptului initial , intr-un cuvant a fost perfectionata varianta initiala . Deja strungul a devenit apt pentru realizarea unei piese de finete , finete de care , stim cu totii , avem mare nevoie in pescuit .
Fireste , nu toti amatorii realizarii unei asemenea ,, jucarii" vor avea la dispozitie aceleasi elemente ca autorul acestui strung , insa principiul de baza al realizarii acestuia este acelasi . Extrem de simplu , economic , fiind realizat din ,, resturi " de prin ,, ograda " fiecaruia , iar proiectul poate fi personalizat de catre fiecare realizator in parte . Cu speranta ca v-am putut fi de ajutor , echipa ,, PESCAR HOINAR " va doreste spor la treaba si ..... fir intins !

PESCUIT STATIONAR   PESCUIT LA CRAP   PESCUIT LA RAPITORI   PARTIDE DE PESCUIT   POVESTIRI PESCAR HOINAR
ATELIER PESCAR HOINARToate drepturile rezervate www.pescarhoinar.com
Termeni si Conditii