Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii !!
 

   |  PRIMA PAGINA  |COLAREA , LIPIREA VIERMILOR PENTRU NADIRE
autor : Gioni Teticu (Preston)

Colarea viermilor este un subiect abordat pe multe site-uri de pescuit, dar din pacate nu toate informatiile prezentate acolo, sunt si corecte. In acest articol va prezint o metoda de colare a vermustilor , invatata de la un prieten din Marea Britanie, pescar de competitie si care culmea ...nu este prea secretos, cel putin cu mine.

Colarea este procesul de strangere, grupare a mai multor viermi momeala (15-20 buc) , si lansarea "bilei" cu prastia, fara ca acestia sa se desfaca inainte de a atinge apa. De ce este necesara colarea si care sunt avantajele pescarului care utilizeaza aceasta metoda? In primul rand cand lansam "bile" de viermi castigam distanta si putem lansa nada de intretinere, viermi adica, pe o arie mult mai rastransa, compacta. Deci castigam si la capitolul "hranire la punct fix" . Odata concentrat intr-o anumita zona, bancul de pesti va ramane mai mult timp in zona hranita, in acest caz nemaifiind necesara hranirea la intervale scurte de cateva zeci de secunde, ca in cazul hranirii cu viermi necolati.

Fiind interesat de aceasta metoda de nadire, am incercat tot felul de pudre de colare, Maggot Fix, Sticky Maggot si altele, insa viermii aderau la mana, se lipeau . Ce sa mai spun... un dezastru ! Cu toate ca aveam la mine pudra de amidon pentru a ma curata pe maini, operatiunea de colare a viermilor de nadire nu era placuta.

      

Intr-o zi am vorbit despre problema in cauza cu un prieten, pescar de waggler si rubesiana, un maestru al pescuitului. Acesta zambind, mi-a spus ce produs pot folosi pentru a nu mai avea probleme. Produsul se numeste Horlicks, care este de fapt un produs alimentar nicidecum un produs folosit special pentru colare. Seamana cu ness-ul cunoscut de toata lumea, este o pudra maronie, folosit de unii consumatori ca substituient al cafelei. Am inteles ca se gaseste produsul si in magazinele din Germania, Austria sau Spania, dar sub alt nume.

Colarea in sine, se realizeaza dupa metoda clasica pe care sunt sigur o cunosc multi dintre cei ce pescuiesc mai mult cu "naturale". Viermii care urmeaza a fi colati, se curata de malai, rumegus, nisip cu ajutorul unei site. Se depun intr-un vas mai mare, intr-un strat subtire, dupa care cu un pulverizator se stropesc viermii. ATENTIE, nu se uda prea tare, ci doar se umezesc.

Se pudreaza apoi o cantitate mica de Horlicks peste viermi. Pentru asta eu folosesc un borcan de plastic, cu capacul prevazut cu gauri, care ma ajuta sa distribui pudra de Horlicks uniform. Se asteapta cateva minute, pana miscarile viermilor incep sa devina tot mai lente, semn ca au inceput sa se "lege". Tot ce avem de facut dupa asta este sa-i strangem in "bile" si sa-i lansam. Sugerez lansarea unui numar mai mare de viermi la inceput, si pe masura ce muscaturile se indesesc, se scade numarul viermilor lansati, pentru a creea competitia pentru hrana.

Mentionez ca folosind Horlicks, nu aveti nevoie de pudra de amidon sau alt produs de curatare a mainilor, ci doar un vas cu apa in care sa va "clatiti" degetele. Se mai poate folosi si un prosop ud. Pudra se curata instantaneu, fara probleme.

Prastia pentru hranire de intretinere, tine de optiunea fiecaruia. Cred ca o prastie de nadire, care are un elastic putin mai gros decat una clasica(Drennan Team England, Middy Pult sau Trev Tomlin Catty), poate face diferenta. Eu folosesc Fox Envoy, care este ok din punctul meu de vedere. Bineanteles ca dv. puteti folosi ce credeti ca poate lansa viermii colati la distanta dorita.

Si ca o ultima adaugire : pudra numita Horlicks, datorita aromelor pe care le contine, poate fi considerat si un atractant. Spun asta pentru ca produsul se gaseste amestecat cu 5 arome diferite, asa ca cine stie...poate face diferenta. Pana la urma un as in maneca nu strica niciodata mai ales in concursuri. Daca puteti gasi Horlicks in magazine, supermarketuri nu ezitati, este folosita de mine de mai bine de un deceniu si...inca functioneaza.

Fir intins !


ATENTIONARE : Articolul nu reprezinta decat opinia personala a autorului si nu are pretentia ca poate lamuri in totalitate problematica expusa.

PESCUIT STATIONAR   PESCUIT LA CRAP   PESCUIT LA RAPITORI   PARTIDE DE PESCUIT   POVESTIRI PESCAR HOINAR
ATELIER PESCAR HOINARToate drepturile rezervate www.pescarhoinar.com
Termeni si Conditii