Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii !!
 

   |  PRIMA PAGINA  |Linie cu pluta waggler pentru biban
autor : Gioni Teticu (Preston)Prezint in cele ce urmeaza o linie pentru pescuitul bibanilor primavara, cand se stie acestia au pofta de mancare dupa "postul" din iarna. Realizarea acestei monturi este o joaca de copil.

Ca sa o realizam avem nevoie de : o pluta Waggler (lunga cam de 15 cm sau mai mult... portanta plutei nu conteaza si veti vedea in cele ce urmeaza de ce), fir principal de 4 sau 5 lb adica 0,18-0,20 , fir pentru forfac 0,18-0,16(sugerez fluorocarbonul), 3-4 cm de tub din silicon, vartej cu trei cai(triplu), carlig 10 sau 12 si doua sau trei bile de plumb de 1 sau 1,5 grame, tip ssg sau lsg.

Cum se realizeaza montura. Pluta se ataseaza pe fir cu ajutorul tubului de cauciuc. Se leaga capatul firului de partea superioara a vartejului. De capatul de jos al vartejului se leaga un segment de fir folosind nodul Grinner de exemplu, dupa care se ataseaza bilele de plumb. Acestea trebuie sa fie situate imediat sub vartej la distanta de cel mult 4-5 cm.

Se taie firul pe care am montat bilele de plumb si sub ultima bila se plaseaza o alica mica de exemplu numarul 6 sau 4, care are rolul de stopper-impiedica alunecarea bilelor mari pe fir in jos . Pe partea laterala a vartejului se monteaza forfacul cu carligul, atasat fireste. Acesta trebuie sa fie cam de 20 cm poate mai lung, deoarece trebuie sa stea culcat pe fundul apei.

Cum se foloseste aceasta montura...de fapt cum functioneaza? Asa cum am zis portanta plutei nu conteaza. De ce? Asta pentru ca bilele de pe fundul apei actioneaza ca o ancora, adica acestea vor fi plasate tot timpul pe fundul apei, pluta ramanand vizibila doar cativa centimetri deasupra apei.

Practic se afla intai adancimea. Cum? Se incepe cu o adancime mica, apoi se ridica gradual pluta, putin cate putin, pana cand pluta apare deasupra apei si se mentine acolo, semn ca "ancora" s-a fixat pe fundul apei, la fel si momeala cu carligul.

Cand pestele apuca rama-momeala se pot intampla doua scenarii: pluta se ridica incet si se scufunda brusc sau se inclina si se misca lateral dupa care se scufunda brusc. Se poate intampla sa se culce pluta pe lat semn ca "ancora" a fost ridicata de pe fundul apei, iar pluta nemaifiind sustinuta de greutatea bilelor se culca pe apa. Nu intepam imediat, lasam pestele sa inhate momeala cum trebuie si apoi intepam.

Fir intins !


ATENTIONARE : Articolul nu reprezinta decat opinia personala a autorului si nu are pretentia ca poate lamuri in totalitate problematica expusa.

PESCUIT STATIONAR   PESCUIT LA CRAP   PESCUIT LA RAPITORI   PARTIDE DE PESCUIT   POVESTIRI PESCAR HOINAR
ATELIER PESCAR HOINARToate drepturile rezervate www.pescarhoinar.com
Termeni si Conditii