Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii !!
 

   |  PRIMA PAGINA  |Lestarea liniilor waggler
autor : Gioni Teticu (Preston)

Inutil sa precizez ca toata lumea "pescareasca" e familiarizata cu aceste alice de plumb folosite atat de pescarul amator cat si de pescarul de competitie sau pescarii de crap.Descrierea acestor alice nu-si are rostul toata lumea le cunoaste...sunt greutati de forma sferica, cu o taiatura la mijloc in care va intra firul de pescuit.O sa ma refer in acest articol la greutatile destinate in pescuitul la waggler aceasta tehnica fiind una din metodele folosite de pescarii englezi si nu numai putand aduce capturi importante atunci cand rubesiana iese din scena.

Practic de ce trebuie sa tinem seama atunci cand pregatim o linie waggler pentru pescuit? Este un detaliu pe care unii pescari il uita sau il ignora. Atentie - 75% din greutatea sustinuta de un waggler trebuie grupata in jurul plutei, egal distribuita, de o parte si de alta a conectorului. Restul pe fir in jos, in bile grupate in stilul shirt buttons style , nasturi de camasa adica...

Deci 25% din greutatea admisa se grupeaza pe fir, in josul liniei, aceste bilute de plumb se numesc droppere. Se utilizeaza bilute nr. 6 sau 8, din 10 in 10 cm . Au rolul de a asigura o cadere cat mai naturala a ultimei parti a liniei , forfacul cu carligul si momeala desigur. Pe orice waggler de marca(exclus chinezarii), este scrisa capacitatea acestuia, cu alte cuvinte care este gramajul ce trebuie atasat pe firul de pescuit pentru lestare.

De pilda daca pe un waggler de productie italiana, ungureasca, englezeasca etc, este scris 5AAA , asta inseamna ca de o parte si de alta a plutei-waggler vor trebui grupate 4 greutati de tip AAA(75%), restul de 25% (o bila AAA 0,8 grame) sa se regaseasca pe fir in josul liniei, deci in partea terminala...deasupra forfacului.

Ca o sugestie suplimentara : pentru a evita incurcarea liniei la lansare, bilele de plumb din jurul waggler-ului vor fi dispuse egal si cu canalul din mijloc in sus. Alinierea trebuie sa fie perfecta, nu o bila mai sus si alta mai jos si in plus tineti seama de un aspect extrem de important : bilele mai mari se monteaza intai(langa conectorul plutei) si cele mici langa ele ,in ordine descrescatoare deci.

Pe linie in jos spre partea terminala, alicele nr.8 se fixaza sub jumatatea distantei dintre pluta si carlig. Practic cand se lanseaza o linie waggler , pluta "aterizeaza" prima in apa iar forfacul si carligul se "aseaza" ulterior in apa. Atata vreme cat nu aveti probleme , daca linia lansata nu se incurca inseamna ca ati reusit sa echilibrati corect struna de pescuit asa ca dati bataie...

Pentu a va face o idee despre alicele de plumb de care am discutat mai sus, iata o diagrama care cuprinde greutatile pe care le au acestea : NR-10 greutate 0,03 grame , NR-8 greutate 0,06 grame , NR6 greutate 0,1grame , NR-4 greutate 0,2 grame , NR-1 greutate 0,3 grame , BB-greutate 0,4 grame , AAA-greutate 0,8 grame , SSG-greutate 1,6 grame , LSG-greutate 1,8 grame.

Fir intins !


ATENTIONARE : Articolul nu reprezinta decat opinia personala a autorului si nu are pretentia ca poate lamuri in totalitate problematica expusa.

PESCUIT STATIONAR   PESCUIT LA CRAP   PESCUIT LA RAPITORI   PARTIDE DE PESCUIT   POVESTIRI PESCAR HOINAR
ATELIER PESCAR HOINARToate drepturile rezervate www.pescarhoinar.com
Termeni si Conditii