Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii !!
 

   |  PRIMA PAGINA  |LARVE DE LIBELULA, MOMEALA PENTRU PESCUIT
autor :   DadyLures

Larva de namol, caci asa este denumita corect, este larva unei muste care face parte din familia chironomidae. Este vorba de larva unei musculite care nu are nici o legatura, nici cu libelula, nici cu tantarul, mai fina in corp decat tantarul si cu antene lungi si flocoase. Starea de larva, este o stare intermediara, metamorfica, a acestei musculite.

Musca in sine, este o insecta, diptera, care are un comportament ciudat. De multe ori pe apa poate ati observat o musculita inchisa la culoare care poposeste pe suprafata apei. Daca o veti urmari un timp, veti observa ca aceasta dispare sub apa. Insecta se deplaseaza pana pe fundul apei, unde datorita unor senzori, sa zicem, gusta namolul. Daca acesta este pe placul ei, incepe inperecherea si fecundarea oualor care sunt lansate in zona aleasa.

Din ele apar larvele. La inceput acestea se protejeaza invelindu-se intr-un fel de muschi. Daca nu stiti asta nu o sa le observati imediat. Cand ajung in perioada maturitatii, larvele ies din coconul in care s-au ascuns si se gasesc aglomerate in substratul namolos, nu mai adanc de cca 10 cm . In aceasta familie exista mai multi reprezentanti, care se deosebesc intre ei in mod vizibil datorita marimii. Asadar, larvele in mod natural, se gasesc pe fundul apelor.

Iarna se gasesc din abundenta, desi ciclul reproductiv se repeta de mai multe ori pe an. Datorita faptului ca pestii sunt mai apatici pe timpul iernii, larvele sunt decimate mai putin si se pot intalni din abundenta si in apele cu pesti. O data cu incalzirea apei, cand pestii devin mai activi, populatia de chironomide se imputineaza simtitor. Asadar este bine sa cautati aceste minunatii in locuri lipsite de peste, si pana nu dau pestii de ele.

Se pot creste si in mici ferme. Francezii prin anii 60, daca nu ma insel, erau mari producatori de astfel de larve, furajand cu ele puietul ciprinid, care astfel crestea de cel putin doua ori mai mare.

In fine, acum trecem la modul de colectare. Trebuie sa va construiti un suport din sarma inox, nu mai groasa de 3mm. Suportul trebuie sa semene cu o galeata de put american, adica o forma alungita. Trebuie doua inele, zic eu mai bine ovale si legate intre ele cu spite paralele sudate de cele doua inele. La partea superioara se fac 2 inele micute, de prindere a cosului, care sunt sudate in prelungirea diametrului mare.

Apoi cautati plasa de sarma, daca e de inox e perfect, care sa aiba gaura ca marime cat sa treaca razant batul de chibrit. Inveliti constructia metalica cu sarma lateral si la partea inferioara a fundului. Veti obtine o galeata ovala. De urechi se leaga o sfoara rezistenta, lunga cam de 15m. Sfoara se leaga de mana si se arunca cosul in apa.

Trageti incet de sfoara si cand galeata vine la mal, o veti gasi plina cu namol. Cerneti namolul prin sita galetii, agitand cosul in balta, pana cand ramane pietrisul grosier si larvele. Se colecteaza larvele, se aseaza pe un ziar umezit, apoi inveliti pachetul de ziar intr-o carpa udata si stoarsa.

PESCUIT STATIONAR   PESCUIT LA CRAP   PESCUIT LA RAPITORI   PARTIDE DE PESCUIT   POVESTIRI PESCAR HOINAR
ATELIER PESCAR HOINARToate drepturile rezervate www.pescarhoinar.com
Termeni si Conditii