Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii !!
 

   |  PRIMA PAGINA  |FIRE FLUORCARBON PENTRU PESCUIT
autor : Gioni Teticu (Preston)

Destinat initial pescarilor de pastrav , muscarilor adica , fluorocarbonul si-a facut loc incet , incet si in cutiile cu accesorii ale pescarilor de stationar si crap. Muscarii il folosesc pentru confectionarea "leaderului" , forfacul cu musca artificiala atasat de snur. Dar cu ce se deosebeste acest fir de restul firelor obisnuite?

Fluorcarbonul este singurul fir capabil sa refracte particulele luminoase ceea ce il face virtual invizibil in apa indiferent ca pluteste pe suprafata apei , e semiscufundat sau scufundat . Indiferent cat de limpede este apa - e invizibil.

Caracteristica principala care-l deosebeste de un monofilament clasic , este ca fluorocarbonul este mult mai tare ca textura, ceva mai "teapan" , ceea ce il face mai greu de legat pe carlige sau vartejuri . Un nod perfect se impune pentru evitarea surprizelor.
Umezirea nodului cu saliva in momentul final al executiei si tragerea usoara evita strangularea liniei si slabirea rezistentei nodului cu peste 50% , motivul rupturilor in timpul drillului.

Un fir de 0,20 e destul de dificil de legat . Se impune atentie si in nici un caz nu recomand Super-Glue pe noduri metoda folosita de unii crapari pentru intarirea nodurilor. Nu se ataseaza nici un fel de greutati , bile de plumb , etc. Rezistenta la abraziune nu este punctul forte , in opinia mea , a acestui fir.

Nu are memorie , deci rezistent la intinderi bruste si repetate , nu cedeaza la muscaturi violente , diametrul si rezistenta la rupere sunt corect calculate , ceea ce nu se poate spune despre anumite branduri de mono . Informatiile tehnice in anumite cazuri sunt departe de a fi reale . Pescarii de crap care pescuiesc folosind tehnici moderne , si prefera fluorocarbonul la confectionarea forfacelor , in monturile de tip pop-up , folosesc un fel de chit 4-5 cm deasupra carligului , pentru a mentine forfacul pe fundul lacului si numai bila cu carligul suspendate.

Chitul acesta este de fapt o pasta din pilitura de fier cu un liant . Arata ca o pasta metalica , care in contact cu apa se intareste si se ingreuneaza actionand ca o greutate de plumb . Afara din apa revine la textura initiala putand fi indepartata de pe fir fara probleme , e ca o plastilina . Compusul se numeste Critical Balance Putty , se gaseste in magazinele Gardener Tackle (sau pe net) si a fost creeat special pentru a putea fi folosit in conjunctie cu forface de fluorocarbon .

Atasarea greutatilor clasice de plumb pe un asemenea fir este nepermisa sau......deosebit de riscanta . Din firul descris aici nu se confectioneaza linii intregi , ci numai forface sau leadere . Din cauza procesului de fabricatie destul de complicat si a polimerilor destul de scumpi la achizitionare , fluorocarbonul e cu mult mai scump decat un fir obisnuit .

Daca un mono de calitate medie costa cam 4 euro , o rola de fluorocarbon nu scade sub 10 euro . Una de super calitate ajunge si la 15 euro/100m .

In ciuda acestui fapt , datorita propietatilor superioare unui mono clasic , acest fir a cucerit tot mai multi adepti . Personal il folosesc cu incredere la pastrav , in diametre intre 0,14 si 0,18 . Daca il gasiti si vreti sa-l incercati , atentie la noduri !

Fir intins !


ATENTIONARE : Articolul nu reprezinta decat opinia personala a autorului si nu are pretentia ca poate lamuri in totalitate problematica expusa.

PESCUIT STATIONAR   PESCUIT LA CRAP   PESCUIT LA RAPITORI   PARTIDE DE PESCUIT   POVESTIRI PESCAR HOINAR
ATELIER PESCAR HOINARToate drepturile rezervate www.pescarhoinar.com
Termeni si Conditii