Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii !!
 

   |  PRIMA PAGINA  |CUM FAC NADA PENTRU BABUSCA, ROSIOARA, CARAS, PLATICA
autor : Gioni Teticu (Preston)

Acum voi prezenta nada folosita astazi...o nada home made care s-a dovedit utila. Este de fapt o nada pe care am prezentat-o intr-un articol mai vechi, dar am facut ceva modificari adaptand aceasta nada in functie de conditiile si locul de pescuit. Pentru a o prepara avem nevoie de un blender...toaca, amesteca, marunteste...
Materia prima de baza este painea pre-ambalata la punga de plastic...alba sau neagra(eu le amestec pe amandoua) ... iata ce rezulta daca folosim paine alba...se indeparteaza coaja sau nu...in functie de ce de tip de granulatie dorim sa obtinem...cat de fina. La o maruntire de numai un minut in blender...amestecul rezultat poate arata asa...
Sau asa - daca "tocam" painea un timp indelungat si folosind o turatie mai mare. Observati ca granulatia este mult mai fina.
Se poate obtine pesmet foarte simplu...prajim painea si o lasam sa se usuce. O rupem in bucati si o maruntim punand-o intr-o bucata de panza si "pisand-o" cu un corp dur. Apoi o punem in blender si o maruntim...ca la carte. Asa arata pesmetul inainte de maruntire.
Si iata cum arata dupa maruntirea cu blenderul, la o turatie superioara...amestecata cu painea, alba si neagra. Rezulta un amestec foarte fin cu un miros foarte placut. Iata-l.....
Urmeaza adaugarea unui ingredient extrem de important-canepa. Un prieten imi face rost de canepa macinata(el stie de unde) la pretul de 1 euro punga de 1kg. Incredibil ati zice. Da, dar calitatea canepii lasa de dorit. Este 75% verde si maruntita...al naibii de prost. Dar nu e nici o problema...o maruntesc eu. Cum? Ati ghicit-cu blenderul. Inainte de maruntire canepa arata asa...buna de aruncat la cosul de gunoi .
Asa arata canepa dupa maruntire...numai buna de introdus in nada...
Am stat si m-am gandit cum dau culoare nadei mele...vreau sa obtin trei feluri de nada-light, medium, dark. Am citit un articol si m-am lamurit...Weetabix - sunt niste biscuiti obtinuti din cereale, sunt destinati consumului uman. Cei pentru copii(sus) au o culoare mai deschisa, cei pentru adulti(jos) o culoare ceva mai inchisa(maro inchis). Se maruntesc cu blenderul la turatie mare si se introduc in mix. Perfect ! (mersi mult Hugh Miles).
Nada obtinuta o tin si transport in cutii de plastic...
Am obtinut printr-un amestec al ingredientelor prezentate mai sus trei feluri de nada care se pot folosi in locatii diferite in conditii de pescuit diferite.Pentru varianta light...nada deschisa la culoare am folosit o faina obtinuta tot din procesarea cerealelor (este de fapt ca un fel de terci ...se amesteca cu lapte cald si se serveste dimineata...dar se pare ca si pestilor le place...tot dimineatza) Astazi am folosit varianta dark-heavy si a mers destul de bine-urmeaza experimentarea celorlalte variante de nada.Sper sa mearga...ma rog la D-zeu sa fie vreme buna...de restul ma ocup eu. Iata faina folosita la obtinerea mixului light-medium.
Si la final prezint cele trei variante de nade obtinute de mine,light(mijloc) ,medium(dreapta),dark(stanga)...adica culoare deschisa (granulatie foarte fina) culoare maro deschis(granulatie medie) si maro inchis aproape negru(granulatie mare,canepa maruntita aproximativ 50%, fainuri din cereale 25%,brown sau white crumb 25% ).Astea sunt nadele...cam 1,5 kg fiecare.Pot obtine si alte nade de o alta textura,culoare, aroma etc...le voi prezenta in functie de timpul pe care o sa-l am la dispozitie.Procesul de "fabricare" necesita cateva cunostinte de baza despre speciile vizate si bineinteles multa munca dar satisfactia personala poate fi imensa.
PESCUIT STATIONAR   PESCUIT LA CRAP   PESCUIT LA RAPITORI   PARTIDE DE PESCUIT   POVESTIRI PESCAR HOINAR
ATELIER PESCAR HOINARToate drepturile rezervate www.pescarhoinar.com
Termeni si Conditii