Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii !!
 

   |  PRIMA PAGINA  |

Cum confectionam palete pentru rotative
autor : Misgurnus

Pasiunea pentru pescuit implica, pe langa altele si placerea de ati construi singur unele repere pescaresti. Fie ca sunt simple plute sau repere mai complicate, satisfactia pescarului este imensa . Acest articol se adreseaza celor care doresc sa-si confectioneze palete pentru rotativele folosite in pescuitul la rapitori.

Cea mai simpla realizare a paletelor pentru rotative, o reprezinta ambutisarea cu poanson de cauciuc. Matrita este formata dintr-o placa suport groasa de cca 10 mm(E), pe care se fixeaza prin sudare tabla groasa de 0,7 1,5 mm(D), in functie de marimea rotativei. Tabla subtire(D) care constituie partea activa a matritei o putem construi din doua parti simetrice, pe care le putem prelucra foarte usor la polizor.

Grosimea acestei table da adancimea concavitatii paletei(F). Mai avem nevoie de o fasie de cauciuc gros(10 mm sau mai multe fasii subtiri B), o placa suplimentara de fier (A)(poate avea in jur de 10 mm) si desigur tabla pentru paleta, din inox, alama sau cupru, groasa de 0,4 1 mm, tot in functie de marimea rotativei.

Realizarea paletei este simpla : tabla de ambutisat se introduce intre matrita si poanson, se preseaza(presa hidraulica, menghina de banc) veti vedea cat de mult, dupa cateva incercari apoi se scoate si i se da forma finala (conturul) tot la polizor.

Cateva relatii orientative : pentru palete ovale L/l = 2, pentru palete alungite L/l = 2,8. Despre grosimea tablei pentru o anumita rotativa sau despre adancimea concavitatii nu pot spune mare lucru, se incadreaza in limitele de mai sus, voi hotarati ce si cum .

Dar totusi o regula exista(de fapt mai multe, dar nu le stiu pe toate): o paleta se invarte cu atat mai departe de corp (opune rezistenta mai mare la inaintarea in apa), cu cat este mai plata.

Mentionez ca ideea nu-mi apartine, am citit-o cu multi ani in urma intr-o revista de pescuit.

Fir intins !


ATENTIONARE : Articolul nu reprezinta decat opinia personala a autorului si nu are pretentia de a lamuri in totalitate problematica expusa.

Vedere de ansamblu a dispozitivului de ambutisat palete pentru rotative, folosite in pescuitul la rapitori.

Vedere de sus a matritei , pentru palete ovale sau alungite .

Asa arata paletele ! Raportul dintre lungimea si latimea paletei, trebuie sa fie L/l= 2, pentru cele ovale si L/l= 2,8 , pentru alungite .

Profil de paleta pentru rotativa , in sectiune laterala

PESCUIT STATIONAR   PESCUIT LA CRAP   PESCUIT LA RAPITORI   PARTIDE DE PESCUIT   POVESTIRI PESCAR HOINAR
ATELIER PESCAR HOINARToate drepturile rezervate www.pescarhoinar.com
Termeni si Conditii