Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii !!
 

   |  PRIMA PAGINA  |Conectori (home made) pentru plute Waggler
autor : Gioni Teticu (Preston)

De cele mai multe ori pe parcursul unei partide de pescuit apar schimbari , vremea se inrautateste , vantul creste in intesitate , ma rog schimbari care pot afecta negativ rezultatele unei partide de pescuit. De aceea nu de putine ori trebuie sa umblam la echipament , sa schimbam ceva - pluta de exemplu. As vrea prin acest articol, sa va dezvalui un secret - cum sa schimbi pluta in 3 secunde , fara sa fii nevoit sa faci nici o modificare strunei in sine , doar ceva modificari simple pastrand pe varga linia initiala .

Cum schimbam pluta luand ca exemplu un waggler (am observat ca tot mai multi pescari romani agreeaza pescuitul la stationar folosind astfel de plute) fara sa fim nevoiti sa schimbam toata linia si sa pierdem timp pretios,lucru ce ne poate costa un peste sau doi.

Pentru a evita astfel de necazuri, putem sa folosim conectorii pentru plute . Se gasesc de cumparat , dar eu prefer sa ii fac singur. De ce materiale avem nevoie ? Nu prea multe ! Avem nevoie de cateva bucatele de tub siliconat subtire dar de buna calitate(e de fapt un furtun de 2 mm grosime) , elasticul de catapulta e excelent, eu de asta folosesc. Mai avem nevoie de un pachet de vartejuri , marimea acestora stabilindu-se in functie de diametrul interior al tubului siliconic . Eu gasesc vartejurile nr. 16-18 foarte bune si potrivite.

Cum procedam ? Se taie bucatele din tub de 2,5 - 3 cm lungime dupa care se impinge vartejul intr-unul din capete in asa fel incat sa stea in tub fara sa iasa la o tragere cat de cat . Se testeaza prin tragere usoara , apoi o tragere energica . Daca iese cu usurinta folositi vartejuri cu o dimensiune mai jos , 12-14 de exemplu. Firul se trece prin ochetul inferior al conectorului , bilele de plumb care vor echilibra pluta se ataseaza egal de o parte si de alta a conectorului.

Pluta care urmeaza sa fie atasata trebuie sa aiba un "picior" de plastic iar acesta va fi impins usor in capatul superior al tubului iarasi testandu-se prin tragere. Daca iese cu usurinta folositi un tub mai mic in interior. Cu timpul o sa stiti din ochi ce dimensiune trebuie sa aiba tubul siliconic si ce marime trebuie sa aiba vartejurile pentru ca pluta sa nu scape la lansare.In cazul in care trebuie sa schimbati pluta, o trageti afara din conector si o inlocuiti. Dureaza o secunda !

Ulterioare ajustari la linia initiala,adica o bila de plumb in plus sau poate in minus dvs veti hotari ce trebuie sa faceti.Daca in magazinele de specialitate au aparut wagglere englezesti, italiene sau unguresti, ca o sugestie alegeti-le pe cele de tip insert care au varfuri tip "antena" de schimb.

Mentionez ca aceste linii pot fi folosite pe lanseta dar si pe vergi lungi. Aici trebuie mana solida la o lansare cu o varga de 9,10 sau 11m , dar repetitia e mama studiului. In speranta ca am putut sa va fac curiosi eu va urez spor la treaba.

Materialele necesare : tub siliconic , vartejuri si produsul finit. Simplu si ingenios !

Pluta Waggler cu conector atasat


Linie Waggler exceptionala ! Observati atasarea bilelor de plumb, de o parte si de alta a plutei cu conector.Pe fir in jos e nevoie de 3,4 bilute nr. 8 (0,1 grame) pentru o "cadere" cat mai naturala a liniei si forfacului cu carligul si momeala. Asta in caz ca pestii sunt mai precauti ca de obicei.


De mentionat ca intre linia principala si forfac se monteaza un vartej nr. 16-18 , acesta avand rolul de a reduce rasucirea forfacului in timpul drillului si ruperea acestuia , mai ales cand pescuim cu forface 0,12-0,14. Se folosesc carlige cu ochet iar atasarea liniei, atat pe vartej cat si pe carlig, se face utilizand nodul Grinner. Cateva exemple din liniile preferate de mine : Berkley, Araly, Ultima Match, Browning Cenitan .
ATENTIONARE : Articolul nu reprezinta decat opinia personala a autorului si nu are pretentia de a lamuri in totalitate problematica expusa.

PESCUIT STATIONAR   PESCUIT LA CRAP   PESCUIT LA RAPITORI   PARTIDE DE PESCUIT   POVESTIRI PESCAR HOINAR
ATELIER PESCAR HOINARToate drepturile rezervate www.pescarhoinar.com
Termeni si Conditii