Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii implica acceptarea lor. Afla mai multe detalii !!
 

   |  PRIMA PAGINA  |Casteri pentru pescuit
autor : Gioni Teticu (Preston)

Desi aproape necunoscuta,uneori ignorata de majoritatea pescarilor de la noi, aceasta momeala neobisnuita la prima vedere, poate produce rezultate excelente la pescuitul ciprinidelor, cand toate celelalte momeli clasice s-au dovetit inutile. Mai intai sa explic celor care inca nu stiu, ce sunt acesti casteri.

Casterul sau pupa( cocon) este de fapt stadiul intermediar de dezvoltare al viermelui de carne inainte de a se transforma in musca. Arata ca niste oua de forma ovoidala putin mai mari ca un bob de grau, forma este insa aceeiasi.

Culoarea poate sa difere in functie de culoarea avuta de viermii din care au fost obtinuti. Cum se obtin? Se iau viermii(cam 500 grame) si se curata de rumegus, nisip, malai sau in ce au fost pastrati, operatiune care se poate face cu o sita.

Se pun apoi intr-o cutie de plastic cu capac perforat si se pastreaza la caldura vreo 2 zile(in functie de temperatura de afara), pana viermii incep treptat, treptat sa se transforme in casteri maronii sau maro inchis aproape negru.

Dupa ce s-au transformat complet se pun intr-o cutie fara gauri . Nu trebuie sa intre aer...deasupra . Peste casteri se aseaza cateva foi de ziar umezit pentru a-i pastra proaspeti. Mentionez ca trebuiesc preparati atatia casteri cat credeti ca aveti nevoie la o partida, acestia fiind o momeala pretentioasa, care se altereaza de la o zi la alta.

Cel mai bine se pastreaza la frigider, eu am unul special pentru momeli. Daca nu dispuneti de asa ceva, undeva la racoare in garaj de pilda. Pot fi folositi acesti casteri ca momeala de carlig sau ca momeala de intretinere, in cazul pescuitului la babusca, caracuda, platica si lin se adauga in nada amestecata cu seminte de canepa.

In carlig se inteapa in partea inferioara(cea groasa) si se pot pune doi sau trei casteri in functie de specia vizata. Nu pot garanta ca aceasta momeala va merge pe orice balta , ce pot garanta este ca dupa o nadire masiva cu acesti casteri pestele va incepe treptat, treptat sa prefere aceste particule . Pescuitul la ciprinide cu o asemenea momeala poate produce capturi pe intreaga durata a partidei.

Mentionez ca am avut partide de pescuit in care dupa o ora de hranire de intretinere cu prastia, platicile si babustile chiar si bibanii inhatau minunile astea in momentul care atingeau apa...o nebunie. Incercati, nu se stie niciodata !

Fir intins !


ATENTIONARE : Articolul nu reprezinta decat opinia personala a autorului si nu are pretentia ca poate lamuri in totalitate problematica expusa.

PESCUIT STATIONAR   PESCUIT LA CRAP   PESCUIT LA RAPITORI   PARTIDE DE PESCUIT   POVESTIRI PESCAR HOINAR
ATELIER PESCAR HOINARToate drepturile rezervate www.pescarhoinar.com
Termeni si Conditii